Als je dat doet wat goed voelt doet, dan doe je het goedAls je dat doet wat goed voelt doet, dan doe je het goedAls je dat doet wat goed voelt doet, dan doe je het goedAls je dat doet wat goed voelt doet, dan doe je het goed
  • Home
  • Over mij
    • Mijn missie
    • Mijn opleidingen
  • Werkwijze
    • 1 op 1 coaching
    • Voedingsadvies
  • Tarieven
    • Tarieven
    • Vergoedingen
  • Werkgevers
  • Succes verhalen
  • Veel gestelde vragen
  • Blog
  • Contact
glutenvrije, zuivelvrije kruidnoten zonder geraffineerde suikers
20 november 2020
Recept gezonde feestelijke chocolade ballen!
29 december 2020

Wat voor invloed heeft de winter op jouw motivatie om af te vallen of gezond(er) te leven?

4 december 2020
Categorieën
  • afvallen
  • gezonder leven
  • Informatie
  • leefstijl
  • motivatie
Tags
  • afvallen
  • afvallenzonderhonger
  • bewegen
  • cardio
  • crashdieet
  • gezond leven
  • krachttraining
  • motivatie
  • obesitas
  • oergenen
  • overgewicht
  • slaap
  • sporten
  • stress
  • voeding
  • winter
  • winterblues

Hoe kun je nu voorkomen dat je tijdens de wintermaanden aan gaat komen en je jezelf in Januari weer stort op een crashdieet? Of dat je vol goede moed bent gestart in de zomerperiode en nu bemerkt dat het zoveel moeite kost en je terugvalt in oude (hekenbare) patronen. Seizoenveranderingen kunnen hier ook invloed op hebben.
Misschien herken je dit wel bij jezelf?
Wanneer we de seizoenen wat meer begrijpen en omarmen, dan kunnen we bewuster keuzes maken die ons lichaam en gedrag dienen.

 

Ritme van de moderne tijd

Kijk eens om je heen en zie wat er gebeurt. De natuur trekt zich terug, maar wij blijven stug ons eigen kunstmatige ritme aanhouden.  We leven het hele jaar door hetzelfde leven, eten hetzelfde en trekken ons niks aan van ons bioritme. We lijken meer op toeschouwers in plaats van dat we onderdeel zijn van de natuur.

We hunkeren ernaar dat de groei altijd voortduurt. En denken te leven in een maakbare wereld, waarin alles groter, sneller en meer moet worden. Alsof er alleen nog maar lente en zomer mag zijn. Over terugval of achteruitgang willen we niets horen.  Maar er kan geen groei zijn zonder terugtrekking en bezinning.  In de natuur is er vrijwel niets wat tot in het oneindige doorgroeit.

Ben je bezig met gedragsverandering zoals afvallen, dan komt er altijd een tijd dat je terugvalt in oude (herkenbare) patronen. Dat is niet erg, want dit hoort erbij. Ondanks dat dit heel erg vervelend is en je zelfvertrouwen doet wankelen, zal dit zorgen voor groei en het bestendigen van gedrag, mits je hier aandacht aanbesteedt.

Blijf je tegen de natuurlijke stroom in zwemmen, dan kost dat onnodige energie. Met de juiste voeding, beweging en handelen kunnen we ons laten meevoeren in deze natuurlijke stroom.
Wanneer je lekkerder in je vel zit en je minder uitgeput bent dan zal het gemakkelijker gaan om een gedragsverandering als afvallen of het behouden van je gewicht vol te houden en te verstevigen.

Nota: Er kan ook een andere oorzaak zijn waardoor je aankomt of niet kunt afvallen zoals een traag werkende schildklier of een andere hormonale oorzaak. Het spreekwoord: ‘ieder pondje gaat door het mondje” dekt niet altijd de volledige lading. Maar met deze tips zet je zo ie zo een juiste stap in de goede richting en zal jouw lichaam je er dankbaar voor zijn!

Ritme van de winter
Volgens onze kalender komt de winter eraan, maar volgens de kalender van onze voorouders is deze begin november al van start gegaan. (ga spontaan rijmen op 4 december 😉 )

We zijn de donkere dagen al in gegaan en de natuur laat alles los tot deze kaal is. De Novemberstormen hebben de meest blaadjes al van de bomen geblazen. Ook voor ons is dit de tijd om afscheid te nemen van dat waar geen leven meer in zit. De winter staat in het teken van loslaten.

Zowel materiele zaken als immateriële overbodigheden.
De winter is de tijd waarin de aarde lijkt te slapen, maar er vernieuwing en zuivering aan het werk zijn. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei.

Rust nemen betekent niet dat we niet meer hoeven te bewegen. Alhoewel we het een stuk moeilijker vinden om in de winter te bewegen of te sporten.
Een paar kleine tips die je kan toepassen: neem de lift in plaats van de trap, ga een stuk wandelen en kleed je goed aan. Heb je het koud, leg dan een warme kruik in je onderrug en trek warme sokken aan. Investeer in bijvoorbeeld heerlijke warme (eco) schapenwollen sloffen of sokken.
Bij kou neemt bruinvet toe, wat erg fijn is als je wilt afvallen. Maar als je last hebt van stress, dan wil je eerst je stresssysteem weer onder controle krijgen. Kou is ook stress. Dus in sommige gevallen is het helemaal niet bevorderlijk en in andere gevallen wel. Zo zie je dat er geen standaard adviezen zijn die voor iedereen werken, behalve zo onbewerkt mogelijk eten 😉
Lees op de bank een boek of speel een bordspel in plaats van tv kijken. Ga op tijd naar bed en zet je wekker in het weekend op het tijdstip dat het buiten licht begint te worden. Gebruik de periode tot 21 december voor het opruimen voor dat wat niet meer dient: oude kleding, overtuigingen, toxische vriendschappen of relaties.

Minder beweging en meer eten
Met de komst van de donkere en koude dagen zijn de meeste mensen dus geneigd minder te bewegen en meer te gaan eten. Onze oergenen werken nog steeds hetzelfde als vroeger. Want hoe minder je beweegt, hoe minder energie je verbruikt. We zijn dus geprogrammeerd om energie te besparen, dus geneigd om bij kou minder te doen. En als we de kans krijgen, eten we zoveel mogelijk. Over het algemeen was er vroeger meer schaarste dan overvloed.  Vandaag de dag hoeven wij niet bang te zijn dat we niet weten wanneer de volgende maaltijd op tafel staat.
En in plaats van schaarste hebben we overvloed.  We gaan dus liever op de bank, onder een dekentje, met een zak chips netflix kijken. Lang leve onze oergenen!

Bij vrouwen lijkt de eetlust gedurende de wintermaanden toe te nemen, omdat zij het over het algemeen kouder hebben en minder spiermassa hebben dan mannen. Hierdoor hebben zij meer energie nodig, maar verbranden minder.

Wat kan helpend zijn? Een combinatie van cardio en kracht zorgt ervoor dat je spiermassa toeneemt, waardoor je stofwisseling sneller gaat werken. Voldoende eiwitten zijn belangrijk om je lichaam warm te houden, ze geven je een vol gevoel waardoor je minder snel gaat snaaien.
Doe je alleen cardio dan kan dit ervoor zorgen dat je wel afvalt in kilo’s, maar dat er geen vetverbranding optreedt. Je verliest dan kilo’s aan spiermassa en vocht. En dit zal er niet alleen binnen de kortste keren weer aanzitten, ook je metabolisme zal langzamer gaan werken.  Wissel dit dus af of combineer het met elkaar.

Winterblues.
Wanneer je minder lekker in je vel zit ben je sneller geneigd tot eetbuiten. Zo maak je in de winter minder serotonine aan, waardoor je brein denkt meer eten nodig te hebben. Ook kun je wat angstiger zijn, prikkelbaarder, onregelmatiger slapen en kan dit invloed hebben op jouw geluksgevoel. 
Meer buiten bewegen, dansen tijdens het bereiden van maaltijden, aanpassen van je voeding (bonen, linzen, spinazie, pompoen, chiazaad en noten) en voldoende water drinken kunnen je serotonine gehalte boosten.

Merry Christmas and happy new year.
Wanneer je een gezonde leefstijl hebt zal je tijdens de feestdagen echt niet aankomen. Maar blijf je tussen de feestdagen door warme chocolademelk drinken, hapjes en maaltijden eten die overladen zijn met boter, vet en zetmeel dan kom je aan.

Wil je je lichaam een plezier doen en energie besparen kies dan voor warme dranken of dranken op kamertemperatuur zoals water, thee en bouillon. Drink geen ijskoude dranken.
Verminder tijdens de herfst en de winter zoveel mogelijk rauwe en verkoelende groente en fruit, maar kies verwarmende groente en fruit soorten zoals: soepen, pompoen, pastinaak, boerenkool, aardappelen, spruiten, appels, peren, blauwe bessen en rode bessen. En specerijen als kaneel of speculaaskruiden.
Tip: gebruik voor de soep deze bouillon of deze kant en klare bouillon (gewoon te koop bij de AH en Jumbo)

Gedragsverandering in gang zetten
Het is verdomd moeilijk om gedragsverandering in gang te zetten wat bewust komt vanuit intrinsieke motivatie, dus de motivatie vanuit jou in plaats van een ander. Vaak zet je onbewust gedragsverandering in om te voldoen aan de wensen en eisen vanuit je omgeving of een specialist. En deze motivatie is vaak van korte duur en geeft je zelfvertrouwen weer een knauw. Het kan natuurlijk heel goed dat de motivatie in eerste instantie wordt getriggerd vanuit de omgeving, maar dat deze door middel van gesprekken toch vanuit jezelf komt. Dan pas kan je werken aan duurzame gedragsverandering.
En laten we eerlijk zijn: ook medicatie, stress, slaap, hormoonhuishouding, eetcultuur, darmflora, bruinvet, psyche, hormoonverstorende stoffen en dna hebben invloed op het ontwikkelen van overgewicht of obesitas.
Wil jij nu aan de slag gaan met afvallen in plaats van wachten tot Januari, meld je dan nu aan voor een traject en werk aan een Bewust Gezonde leefstijl!
Zie ook wat je werkgever hierin kan betekenen.

Deel
0

Gerelateerde berichten

goed voornemen

afvallen met een goed plan!

11 januari 2021

afvallen als goed voornemen, hoe pak ik dit aan?


Lees verder
29 december 2020

Recept gezonde feestelijke chocolade ballen!


Lees verder
vezels belangrijk lichaam
31 oktober 2020

Deze vezels zijn belangrijk voor jouw lichaam!


Lees verder
Marloes Gouweleeuw foto

Blijf altijd op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Geen nieuwsbrief ontvangen?
Check uw ongewenste mail of spambox!
Bewust Gezond Leven Logo Wit

kvk nummer: 80005373
btw nummer: NL003381518B64

BGL Coaching is aangesloten bij de BLCN: Beroepsvereniging LeefstijlCoaches Nederland

Lees hier de privacyverklaring | Webdevelopment door Ambytious