Veel gestelde vragen

Wat is een HBO leefstijlcoach?

Leefstijlcoach is een vrij beroep, dus iedereen kan zich leefstijlcoach noemen.
Om de kwaliteit te waarborgen is het belangrijk dat een professionele leefstijlcoach aangesloten is bij een beroepsvereniging en zijn diploma heeft behaald bij een geaccrediteerd opleidingsinstituut. Daarnaast moet de professionele leefstijlcoach minimaal een hbo-opleiding hebben.

Wat doet een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach heeft als kenmerk dat hij coacht. Dat betekent: ik gids jou bij het maken van jouw eigen beslissingen en begeleidt je stap voor stap naar een gezondere leefstijl.
Samen gaan we kijken naar de door jou zelfgekozen doelen en ga jij onder begeleiding van mij onderzoeken waar oplossingen liggen voor obstakels en belemmeringen die jij ervaart. Ik breng de huidige situatie in kaart en jij denkt goed na over wat jij wel of niet wil of beter gezegd wat wel en niet bij jou past. Ik zet je door middel van praten, vragenstellen, verschillende actieve coachopdrachten aan tot het bedenken van oplossingen die bij jou passen.

Indien nodig verwijs ik je door naar een specialist zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut of hormooncoach.
Ook kan het zijn dat ik je niet mag begeleiden vanwege medische klachten of dat de begeleiding alleen mag als er overleg is geweest met de huisarts.

Wat is een leefstijlcoach niet?

Een leefstijlcoach behandelt geen ziektes en komt niet met kant en klare oplossingen. Je moet zelf actief aan de slag gaan!

Word leefstijlcoaching of voedingsdeskundige vergoed?

Op dit moment vergoeden verzekeraars helaas geen individuele coaching.
Haak niet meteen af en luister vooral naar je gevoel, waar voel jij je prettig bij!  Het is natuurlijk ontzettend fijn als je alles vergoed krijgt of een deel daarvan, maar niet iedereen heeft baat bij een groepsprogramma.
 

Het kan lonen om bij je werkgever te informeren of de kosten voor leefstijlcoaching vergoed kunnen worden.  Tijdens de coachgesprekken zijn we bezig met gedragsverandering, mindset en persoonlijk leiderschap waardoor dit valt onder persoonlijke ontwikkeling.

Het gebied van de persoonlijke ontwikkeling betreft alles rondom de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties. Dit zowel in persoonlijke als in zakelijke omgeving.
De werkgever heeft vaak opleidings- of bijzonder budget wat je mag besteden aan persoonlijke ontwikkeling.

Maar laat het ontbreken van een vergoeding je dat niet weerhouden. Het klinkt misschien vreemd, maar wanneer er iets gaande is met je auto of je telefoon dan geef je daar ook geld aan uit.
Laat je auto of telefoon je niet meer waard zijn dan jouw eigen leven.

heb je twijfels of voel je dat je liever individuele coaching wilt, vraag dan een kennismakingsgesprek aan. Ik hoop dat ik dan je vragen kan beantwoorden en de twijfel weg kan nemen, waardoor je voor nu de juiste keuze kan maken. Of je nu voor een individueel traject kiest of voor de GLI, zolang het voor jou goed voelt.
Uiteindelijk moet het voor jou werken, wil jij je doel bereiken.

Wanneer mag of kan leefstijlcoaching niet?

Leefstijlcoaching kan of mag bijvoorbeeld niet bij ernstige hart/ en vaatziekten, psychiatrische aandoeningen of diabetes type 1. Er is dan specialistische zorg nodig.
In andere gevallen mag de leefstijlcoaching alleen plaatsvinden als dit in overleg is met de huisarts. Denk daarbij aan: bepaald medicijn gebruik, diabetes type 2, hoge bloeddruk, Obesitas, burn-out of ernstige vermoeidheid, hoog cholesterol.
Belangrijk is dat andere oorzaken eerst worden uitgesloten.

Moet ik op de weegschaal staan?

Nee hoor, niks moet. Dat mag je helemaal zelf bepalen.
Ik ben zelf absoluut geen voorstander van regelmatig wegen.
Het focussen op alleen gewicht heeft vaak het tegenovergestelde effect op lange termijn.
Het is veel belangrijker hoe jij in je vel zit, of je energieker bent of dat je je fitter voelt.

Wil je voedingsadvies op maat dan heb ik wel je gewicht nodig om de gezonde energie-inname te kunnen berekenen. Maar mocht je dit echt niet willen, dan laat ik dat voor wat het is en focus ik mij vooral op het eetpatroon en de inname van producten die rijk zijn aan voedingsstoffen.

Moet ik altijd calorieën bijhouden?

Nee, ook hier ben ik absoluut geen voorstander van.

In het begin is het wel belangrijk om je eetgedrag en hoeveelheden in kaart te brengen. Het bijhouden van bijvoorbeeld de eetmeter is een goede manier om inzicht te krijgen hierin.
In het begin zorgt het er ook voor dat je bewuster keuzes maakt.

Soms kom je erachter dat je veelte weinig eet ondanks dat je aankomt in gewicht, of juist te veel, maar het kan ook vaak zijn dat je teveel aan lege calorieën binnenkrijgt.

Waarom zou ik voor bewust gezond leven kiezen?

Allereerst zeg ik altijd: luister naar je gevoel, naar dat eerste stemmetje.
Wat heb jij nodig?
Maar zoals je ook al op de site hebt kunnen lezen gaat langdurige gedragsverandering verder dan alleen adviezen en uitleg.
Daarnaast heb ik een achtergrond als verpleegkundige, ben ik een denker en kan ik dus snel verbanden leggen. Ook ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van gewichtsverlies en het hebben van een chronische auto-immuunziekte.
Maar vooral heb ik ervaren wat gezonde voeding en een gezondere leefstijl voor je gezondheid kan betekenen!
Daarnaast vind ik het belangrijk dat jij jouw proces kan doorlopen met de ups en downs die erbij horen.

Wat wordt er van mij verwacht?

Dat je wil investeren in jezelf: in tijd, energie en geld.
Gedragsverandering kost namelijk tijd, energie en geld.
Maar eenmaal zover zal het je energie opleveren!
Gedurende het traject kan het ook zijn dat je opdrachten mee naar huis krijgt.
Hoe eerlijker je deze invult hoe meer jij jezelf helpt.
Ik begeleid je tijdens het traject, maar het werk moet jij zelf doen!

Ik wil mij energieker voelen en/of afvallen, maar ik wil dit eerst zelf proberen, kan dat?

Op dit moment niet

Maar ik ben ook bezig om een online programma te  ontwikkelen voor iedereen die de basiskennis wel beheerst en steeds zegt ‘het is niet dat ik het niet weet, maar het lukt mij gewoon niet om het weer op te pakken of te starten’.
voor diegene die een coach nog net een stap te ver vindt gaan en niet vast wil zitten aan een tijdstip, maar die hierin een bepaalde vrijheid wilt ervaren.  Het programma duurt 12 weken en wekelijks kan je een nieuwe les volgen en ermee aan de slag gaan. Ik zal zoveel mogelijk kennis, tools en inzichten met je delen die je echt verder kunnen helpen. En ik schrijf ‘kunnen helpen’, want uiteindelijk ben jij degene die tot actie moet overgaan!

We gaan deepdiven, dus het zal geen standaard programma worden. Bewustwording, keuzes maken en balans staan centraal!

Op dit moment is het de bedoeling dat het programma voor de kerstvakantie 2021 af is.

Heb je interesse? stuur mij dan via insta of via de contact pagina een berichtje. Je zit nergens aan vast, maar verzekerd je er wel van dat je je als eerste kan inschrijven!
De eerste lichting zal een fikse korting krijgen, omdat het gaat om een pilot. Daarna betaal je het normale bedrag.

Hoe zit het met de corona maatregelen en huisbezoeken?

Zolang wij beide geen klachten hebben kan de afspraak bij jou aan huis gewoon doorgaan.
Maar dat zou normaliter in het geval van griepklachten ook het geval zijn.
Coach gesprekken kunnen ook online plaatsvinden via een beveiligde omgeving.

Het zou zo zonde zijn om juist nu niet door te zetten!

Op welke dagen kan ik een afspraak maken.

Afspraken zijn op dit moment alleen mogelijk op:
woensdag, donderdag en vrijdag van 10:00 tot 16:00

Kan je niet tussen 10:00 en 16:00 stuur dan even mailtje met de dagen en tijden waarop je wel kunt. Ik kan dan bekijken wat haalbaar is.
De weekenden ben ik niet beschikbaar.

Wat is de locatie van Bewust Gezond Leven?

Ik geef coaching aan huis of online. De coach locatie is in principe altijd bij jou thuis, tenzij je graag op een andere locatie wenst af te spreken zoals een koffietentje. Soms heb je misschien alleen behoefte aan een brainstorm sessie en wil je dit op neutraal terrein doen.

Kan ik mijn afspraak annuleren?

Het kan altijd voorkomen dat een afspraak niet door kan gaan.
Afspraken kan je tot 24 uur voor de geplande afspraak telefonisch of per e-mail annuleren.
We kunnen dan samen kijken naar een nieuwe datum.

Wanneer je later afzegt of de afspraak niet nakomt dan wordt het bedrag voor de gereserveerde tijd helaas in rekening gebracht.